Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümeti işsizliği geriletmek için işverenlere verdiği mali tavizlerin karşılığını almak istiyor. PS’nin sol kanadından Sosyal Ekonomi Politikaları Bakanı Benoit Hamon, işverenlerin kapital maliyetini düşürmelerini ve şirketlerin kar paylarının paylaşımını azaltmalarını istedi.
2000’li yılların Almanya’sını örnek veren Hamon, çalışanlar kadar işverenlerin de fedakarlık yapması gerektiğine dikkat çekti. Hamon, “2008 yılına kadar Alman şirketleri patronlar arasındaki kar dağıtım oranını yüzde 10 düşürdüler. Aynı dönemde ise Fransızlar şirketleri ne yaptı? Kar dağıtım oranlarını yüzde 50 arttırdılar.
Fransız şirketlerinin kar payının düştüğünü hatırlatan Benoit Hamon, bunun sebebinin de şirketlerin geçmiş yıllarda kar dağıtımını yüksek tutmaları olduğunun da altını çizdi. Hamon, şirket patronlarının karlarını pay etmek yerine, yeni yatırımlara harcamaları gerektiğini de dile getirdi.
Fransız Bakan, devletin işverenlere yönelik yapacağı 30 milyar euroluk prim indirimi karşılığında işverenlerin de sorumlulukları olacağını hatırlattı. Hamon, şirketlerin bunun karşılığında yeni istihdam alanları açmalarının yanı sıra, kapital giderlerini azaltmasını da istedi.
Bakan, yeni istihdam yaratılması için işgücü maliyetinin azaltılmasının yetmeyeceğini, bunun sadece sosyal güvenlik sigortasının açık vermesine yol açacağını da kaydetti.
Fransa’da işsizlik 2011 yılından bu yana artış gösteriyor ve tümüyle işsiz olanların sayısı 3,3 milyonu geçmiş durumda. Mayıs 2012’de cumhurbaşkanı seçilen Sosyalist Parti (PS)’li François Hollande, 2013 yılı sonuna kadar işsizliğin düşüş trendine gireceğini vaat etmiş, ancak bu vaadini yerine getirememişti. Ocak ayında ise 9 bin kişi daha işsizler ordusuna katılmıştı.
İşsizlikle mücadele kapsamında sol çevrelerin itirazlarına rağmen hükümet, işverenlere toplamda 30 milyar euro prim indirimi getiren bir paktı kabul etmişti. İşverenlerin bu indirimler karşılığında yapması gerekenler ise hükümet, işçi sendikaları ile işveren birlikleri arasındaki müzakerelerde netleşecek. Müzakereler, geçtiğimiz Cuma günü, hükümet, Medef, CGPME ve UPA işveren birlikleri ile CGT, CFDT, FO, CFTC ve CFE-CGC işçi sendikaları arasında başlamıştı.
0 yorum:
Yorum Gönder