Sayar: Barış güvercinlerimizi İzmir’den 81 şehrimize uçurduk
83. İzmir Enternasyonel Fuarı için İzmir’e gelen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, DOSİAD Yönetim kurulu Başkanı Aziz Özkılıç, OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdulkadir Karavil, yazar Şeyhmus Diken ile birlikte İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası’nı ziyarette bulundu.
Valilik ve Belediye ziyaretlerinde 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün toplumun her kesimine, bireylere kadar barışa vesile olmasına vurgu yapılarak ülkemize ve dünyaya barış getirmesi temennisinde bulunuldu. 83.’ sü düzenlenen İzmir Entarnasyonel Fuarı hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı görüşmelerde İzmir, Diyarbakır illeri arasındaki dostluk vurgusu yinelendi.
Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Başkan Yardımcıları Metin Aslan, Mesut Altın ve meclis üyelerinden oluşan heyet İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak ve meclis üyeleri ile bir araya geldi.
Gerçekleştirilen toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, odamız heyetinin yapmış olduğu ziyaretten dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Diyarbakır ve İzmir arasında kurulan barış köprüsünün fuar ve bu tür ziyaretlerle güçleneceğini söyleyen Demirtaş karşılıklı ziyaretlerin, iki il arasındaki sosyal ve kültürel bağı ve aynı zamanda ticareti geliştireceğini dile getirdi.
Aktaş İzmir Ticaret Odası tarafından hazırlanan “ Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinde Yatırım Yapmak İsteyenler için Ön Araştırma Raporu” kitabı hakkında heyetimize detaylı bilgiler verdi.
BU ÜLKE HEP BİRLİKTE KALKINIR
Aktaş konuşmasında şunları söyledi; “Ülkemizin yalnızca Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin gelişmesi ile ekonomik kalkınma sürecinde daha fazla ilerleyemeyeceği bir gerçektir, çünkü gelişmişlik farkının yarattığı sorunlar bölgesellikten çıkıp ülkesel nitelik kazanmıştır.” Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Diyarbakır’a yapmış olduğum ziyaretlerde organize sanayi bölgesinin altyapı eksikliklerinin var olduğunu fark etmiştim. Bu bağlamda OSB altyapılarının tamamlanarak faaliyete geçirilmesi için ihtiyaç duyulan ödeneklere savunma harcamaları kadar ağırlık verilmelidir. Diyarbakır’da elbette son dönemler gelişmeler yaşanıyor, ama bu yeterli değil. En batıdaki İzmir ile en doğudaki Diyarbakır’ın birlikte gelişmesi ülkemizi de geliştirecektir” dedi.
Toplantıda konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ise yapmış olduğu konuşmada öncelikle geldikleri ilk günden itibaren gerek İzmir halkının, gerek valilik ve büyükşehir belediyesinin gerekse de oda ve borsa yetkililerinin kendilerine göstermiş oldukları sıcak ilgiden dolayı son derece mutlu olduklarını ve kendilerini evlerindeymiş gibi hissettiklerini belirtti.
BARIŞ GÜVERCİNLERİMİZİ İZMİR’DEN 81 İLİMİZE UÇURACAĞIZ
Sayar, Diyarbakır’ın bu yıl İzmir Enternasyonel Fuarı’nın onur konuğu olması münasebetiyle, kentin tüm dinamikleri ile İzmir’de bulunduklarını söyledi. Bu ziyaretin 1 Eylül Dünya Barış gününe denk gelmesinin de ayrıca anlamlı olduğu belirten Sayar; “Barış sanıldığı kadar da uzak değil, tüm halklar olarak bunu gerçekten istersek başarabileceğimize inancım tam. Bu anlamda hepimize düşen önemli görevler var. Savaşsız, annelerin ağlamadığı, gençlerin yitirilmediği bir gelecek kurmak için, farklılıklarımızın zenginliği ile birbirimizi değiştirmeye çalışmadan yaşama çabası yeterli olacaktır. Buradan 81 ilimize barış güvercinleri uçuralım” dedi.
Sayar, özellikle yaklaşık otuz yıldır bölgede yaşanan sancılı dönemden dolayı barışa olan hasret ile 1 Eylül Dünya Barış gününün başta Türkiye’ye ve bütün Dünya halklarına barış getirmesini diledi.
BARIŞ SÜRECİNİ KALICILAŞTIRMALIYIZ
Yaşanan süreçten dolayı Diyarbakır’ın mevcut potansiyeli ve dinamikleri ile hak ettiği yerde olmadığını söyleyen Sayar, yatırımcılara çağrıda bulunarak, bu potansiyeli değerlendirmeye davet etti. Yatırım yapmak isteyenlere her zaman kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirten Sayar, süreçle birlikte Diyarbakır’da ekonomik ve sosyal anlamda hareketlenmelerin olduğunu ve İzmirli yatırımcıların istedikleri zaman, diledikleri kurum ve kuruluş ile her zaman görüşebileceklerini sözlerine ekledi.
SURLARIMIZ DÜNYANIN ORTAK KÜLTÜREL MİRASIDIR
Diyarbakır turizm potansiyeline de değinen Sayar, eşi ve benzeri olmayan Diyarbakır surlarının ve Hevsel Bahçeleri’nin aday olduğu UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmesi için de destek çağrısında bulundu. Sayar, Diyarbakır surlarının ve Hevsel Bahçeleri’nin Dünyanın ortak kültürel mirası olması gerektiğini vurguladı.
Görüşme sonrasında karşılıklı plaket takdimi yapılarak, beyaz barış güvercinleri ülkemize ve dünyaya barış getirmesi dileğiyle gökyüzüne uçuruldu.
HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR
Sonrasında Ege Bölgesi Sanayi Odası’na geçen heyet burada da yetkililer ile bir araya geldi. Burada gerçekleştirilen toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, doğunun parlayan yıldızı olarak nitelendirilen Diyarbakır’dan gelen misafirleri burada ağırlamaktan onur duyduklarını belirtti.
Diyarbakır’ın gün geçtikçe büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu belirten Yorgancılar, yatırımcılarını şehre ve bölgeye yönlendirmek için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini söyledi. Yorgancılar; “Kuzey ve güney komşularımızda savaş hakim olmasına rağmen ve ekonomi durgun seyrederken biz çok daha fazla üretmeliyiz. Her zamankinden fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var” dedi. Diyarbakırlı çok büyük yatırımcıların olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, yatırım ortamının huzurdan beslendiğini ve son dönemki iyimser havanın yatırımcının Diyarbakır’a yatırım yapması için elverişli olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantıda konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ise, Diyarbakır’ın kullanılabilir tarım arazisi bakımından Türkiye’nin 8. büyük şehri olduğunu belirterek, yüzölçümünün neredeyse yarısına yakınının ekilebilir alan olduğunu söyledi. Bu mevcut yapının da tarıma dayalı sanayiyi geliştireceğinin altını çizen Sayar, istatistiklere baktığımız zaman sanayi üretiminin tarıma dayalı olduğunu ve GAP Projesinin tamamiyle hayata geçirilmesiyle şu an sulanabilir tarımsal alanın oranının %23’ten %70’lere çıkacağını ve bu artışın da istihdama ciddi katkı sağlayacağını dile getirdi.
GENÇ NÜFUSUMUZUN AVANTAJINI DEĞERLENDİRMELİYİZ
Diyarbakır’ın coğrafi olarak önemli ticari merkezlere yakınlığını dile getiren Sayar, Diyarbakır’ın Ortadoğu’ya açılan bir kapı olduğunu, önemli ticari merkezlere yakınlığı ile kısa bir sürede hak ettiği yerde olacağını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “ Diyarbakır Türkiye’nin en büyük 12. Büyük ili, 1 milyon 650 bin nüfusu var. Yüzölçümü olarak da Türkiye’nin 8. büyük ilidir. Çalışabilir nüfusumuz toplam nüfusumuzun %60’ını oluşturmaktadır. Yine 24 yaş nüfusumuz toplam nüfusumuzun %57’sine tekabül ediyor. Çalışabilir nüfusumuzun fazla olması büyük bir avantaj ama bunu doğru değerlendirmeliyiz.”
YATIRIMCI İÇİN DİYARBAKIR FIRSATTIR
Diyarbakır’ın 6. Teşvik bölgesinde yer aldığını belirten Sayar, il olarak en avantajlı bölgede yer aldığını ve yatırımcının da bu avantajlı durumu değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Sayar; “ Yatırımcı geldiği zaman organize sanayi bölgesinde ücretsiz yer tahsisi yapıyoruz. Birçok şehirde astronomik rakamların talep edildiğini biliyoruz. Yine organize sanayi bölgesinde yatırım yapan sanayici 12 yıl boyunca işçi ve işveren priminden muaf oluyor. Bu yatırımcı açısından çok önemli bir avantaj. KDV muafiyeti var. Nerdeyse faizsiz finansmana ulaşma söz konusu. “ dedi.
Diyarbakır’da son dönemlerde çok önemli bir birlikteliğin de oluştuğunun altını çizen Sayar, valiliğin, belediyenin, kamu kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının Diyarbakır’la ilgili projelerde bir bütün olarak, kente katkı sağlamak için büyük bir çaba harcadığını dile getirdi.
Toplantı sonrası İzmir Ticaret Borsası da ziyaret edildi. Gerçekleştirilen toplantıda, Borsa Başkanı Işınsu Kestelli tarafından ticaret borsasının tarihçesi, yapısı ve çalışmaları hakkında heyete detaylı bilgiler verildi.
0 yorum:
Yorum Gönder