Avrupa Birliği (AB), sayıları her geçen gün artan mülteciler konusunda çözüm arayışlarına devam ediyor. Mültecilerin en önemli geçiş ülkesi İtalya ile mülteci sayısında rekora koşan Almanya ve Fransa, AB’nin ortak çözümler üretmesi için bastırırken, çözüm umutları Ekim ayına bırakıldı.
AB’nin Akdeniz’e en uzun kıyılarına sahip ülkesi İtalya’ya bu yılın başından itibaren 100 bini aşkın mülteci ulaştı. Mültecilerin temel hedefi genellikle Almanya, İsveç ve İngiltere olsa da, önemli bir kısmı İtalya’da kalmak zorunda kalacak.
İtalya’ya mülteci akını deniz yoluyla olduğundan, her gün yüzlerce mültecinin kurtarılması görevi de bu ülkeye düşüyor. Geçtiğimiz Ekim ayında oluşturulan Mare Nostrum adlı kurtarma operasyonlarının ülkeye aylık maliyeti 9 milyon euro civarında. Ancak, İtalya’yı en çok zorlayan ise, on binlerce mültecinin karşılanması ve barınması gibi sorunlar.
Geçtiğimiz yıl 126 bin iltica başvurusunun yapıldığı Almanya ise, bu yılın ilk 7 ayında 96 bin olan başvuru sayısının yılı sonuna kadar 150 ila 180 bin arası bir rakama ulaşacağı tahmin ediliyor. Almanya’daki en büyük sorun da yine mültecilerin barınma sorunu. Mülteci sayısındaki ani artış nedeniyle birçok büyük kent hazırlıksız yakalanırken, eyalet yönetimleri AB’den sorumluluk alması çağrısı yapmışlardı.
İTALYA, FRANSA VE ALMANYA BASTIRIYOR
Geçtiğimiz günlerde Almanya ve Fransa tarafından yapılan ortak açıklamada, AB ülkeleirnin mültecilere ilişkin işbirliğini güçlendirmesi talebi dile getirilmişti. Her iki ülke, özellikle Akdeniz’den botlarla İtalya’ya akın eden mülteciler konusunda yeni adımlar atılmasını istemişti.
Dün ise, Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelen Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maizière ve İtalyan meslektaşı Angelino Alfano, Ekim ayında yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısında mülteci sorununa çözüm bulmak için ‘kesin adımlar’ atılacağını duyurdular. Thomas de Maizière, Akdeniz’de ‘dramatik bir durumun’ söz konusu olduğunu söylediği konuşmasında, AB’nin soruna ilişkin ‘kararlı ve uyumlu bir cevap’ olacak inisiyatif alması gerektiğine dikkat çekti.
GENİŞ KAPSAMLI BİR ÖNLEM PAKETİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Her iki bakanın açıklamalarına göre, Ekim ayındaki AB zirvesinde, mülteci sorunu ile ilgili geniş kapsamlı bir önlem paketi sunulacak. Almanya, İtalya, Fransa ve diğer bazı AB ülkelerinin katılımıyla hazırlanacak pakette, uluslararası insan şebekelerine yönelik takiplerin sertleştirilmesi, Kuzey Afrika ülkeleri ile işbirliğinin arttırılması, mültecilerin geldiği ülkeler ile işbirliği ve İtalya’ya sınırlarını korumada yardım edilmesi gibi dört temel başlıktan olacak.
Thomas de Maizière ve Angelino Alfano’nun ortak açıklamasında, İtalya’nın bir yıldan bu yana sürdürdüğü Mare Nostrum adlı mülteci kurtarma operasyonunun ‘Frontex Plus’ adlı yeni bir birlik ile sürdürülmesi gerektiğine işaret edildi. Avrupa Sınır Koruma Polisi Frontex’in Akdeniz’den gelen mültecileri kurtarmada rol almasını isteyen içişleri bakanları, konseptin tümüyle AB tarafından desteklenmesinin altını çizdiler.
MÜLTECİ SORUNU NEDENİYLE ÜYE ÜLKELER BİRBİRLERİNİ SUÇLUYOR
Almanya ve İtalya içişleri bakanlarının görüşmesi, mülteci sorunu nedeniyle ilişkilerin gergin olduğu bir dönemin sonrasına denk geldi. İtalya, diğer AB ülkelerini mülteci sorununda kendisini yalnız bırakmakla suçlarken, Almanya’nın başında olduğu bazı ülkeler ise İtalya’nın mültecilerin sınırları dışına çıkmasına müsaade etmesini eleştiriyorlardı.
Ağustos ayında yayınlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre de, İtalya sadece bu yıl içinde on binlerce mültecinin diğer AB ülkelerine geçmesine göz yumdu. Raporda, İtalya’nın imza attığı anlaşmalar gereği topraklarına adım atan mültecilerin iltica işlemlerini yapmak yerine, birçoğunu kayıt altına dahi almadığı ve böylelikle üçüncü ülkelere geçişini kolaylaştırdığına dikkat çekilmişti.
Geçtiğimiz yıl AB genelinde 434 bin iltica başvurusu yapılırken, bu başvuruların büyük kısmı birlik topraklarına ilk kez giren kişilere aitti. Mülteci sayısı Suriye, Irak, Libya, Afganistan Somali ve Eritre’deki çatışmalar nedeniyle son yıllarda giderek artarken, Balkan ülkeleri ile Ukrayna ve Rusya’dan ciddi sayıda mülteci AB’ye akın ediyor.
Son 20 yılda Avrupa ülkelerine gelen göçmenlerden 20 bin kadarının Akdeniz sularında yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Bu sayının gerçekte çok daha fazla olduğu da kabul gören bir başka acı gerçek.
0 yorum:
Yorum Gönder