.

.
.

Ebola virüsüne karşı yeni umut ışığı

Ebola virüsüne karşı yeni umut ışığı

Batı Afrika’nın dört ülkesinde bin 200’ü aşkın kişinin yaşamına mal olan ebola virüsüne karşı mücadelede yeni bir umut ışığı doğdu. Ebola ile aynı virüs grubundan olan marburg virüsüne karşı geliştirilen ve maymunlar üzerinden denenen bir tedavinin başarılı olduğu duyuruldu.
Science Translational Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan deney kapsamında makak türü maymunlara 2005 yılında Angola’da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan Marburg virüsü enjekte edildi. Ebola ile birlikte ‘filo’ virüslerinin bir  türü olan marburg virüsü, ebola ile aynı semptomlara yol açarken, benzer oranda ölümle sonuçlanıyor.
TEDAVİ UYGULANMAYAN 5 MAKAK ÖLDÜ
Marburg virüsü bulaştırılan 21 makaktan 16’sına daha sonra siRNA molekülü adlı nükleik asitten oluşan ve gen teknolojisi ile imal edilen ilaçlardan verildi. Bilim insanlarının teorisine göre, siRNA moleküllleri sayesinde virüslerin beslenmesine olanak veren proteinlere giden hücrelere işlediğinden, protein üretimi engelleniyor ve böylece virüs yok oluyor.
Marburg virüsünün bulaştırılmasından sonra 16 makak siRNA molekülleri ile tedavi edilirken, 5 tanesine herhangi bir tedavi uygulanmadı. Virüsün bulaştırılmasından 3 gün sonra tedaviye başlanan makaklar da dahil 16’sı hayatta kalırken, diğer 5 makak ise 7 ila 9 gün sonra öldü.
HASTALIĞIN İYİLEŞME SINIRI TESPİT EDİLEMEDİ
Texas Üniversitesi’nden Thomas Geisbert ve ekibi tarafından yürütülen deney kapsamında, virüsün ne kadar süreden sonra tedavi edilebileceğini de anlamaya çalıştılar. Ebola gibi marburg virüsü de vücuda yayıldıktan sonra organlarda ağır tahribatlara yol açıyor. Ancak araştırma ekibi hastalığın iyileşme sınırını tespit edemediler.
Thomas Geisbert ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği deneyde alınan sonuçlara göre, marburg virüsünün vucuda bulaştığı andan çok sonra tedaviye başlanması halinde dahi iyileşme şansı bulunuyor. Deneyde kullanılan bazı makaklara, marburg virüsü bulaştrıldıktan 2-3 gün sonra tedaviye başlanmasına rağmen, bu makaklar hayatta kalmayı başardılar.
EBOLAYA TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR
Deneyi yöneten Thomas Geisbert, marburg virüsüne karşı geliştirdikleri tedavinin ebola virüsüne karşı kullanılabilmesi için de çaba gösteriyorlar. Daha önceleri yapılan deneylerde siRNA molekülleri, ebola virüsü bulaştırılmış olan makaklar üzerinde de denenmişti. Virüsün bulaştırılmasından sonraki 48 saat içinde siRNA molekülleri verilen deney sonrasında, TKM-Ebola adlı ilaç üretilmişti.  
TKM-Ebola daha önce birkaç ebola hastası üzerinde denenmişti. Deneyden alınan ilk sonuçlara göre, ilacın Batı Afrika ülkelerindeki ebola salgınına karşı kullanılmasında bir sakınca yok.
ÖLÜ SAYISI BİN 229’A YÜKSELDİ
Aralık ayında Gine’de 2 yaşındaki bir bebeğin ölümüyle başladığı tahmin edilen ebola salgını Mart ayından sonra Liberya, Sierra Leone ve son olarakta Nijerya’ya ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 16 Ağustos itibariyle dört ülkede toplam 2 bin 240 ebola vakası kayıtlara geçti. Toplamda bin 229 kişinin yaşamını yitirdiği ebola salgınına karşı son haftalarda ZMapp adlı yeni bir ilaç ile tedavi uygulanıyor.
ZMapp ilacının daha önce ebolaya yakalanan iki ABD’li doktor tarafından alındığı ve bu kişilerin iyileştikleri açıklanmıştı. Ancak, ebola virüsü genelde bulaştığı kişilerden yüzde 60 kadarının ölümüne yol açıyor ve ABD’li doktorların kendiliğinden mi yoksa ZMapp sayesinde mi iyileştikleri kesinleştirilmedi. Geçtiğimiz hafta Liberya’nın birçok hastanesinde ZMapp adlı ilacın kullanıldığı duyurulmuştu.
Öte yandan, TKM-Ebola adlı ilacın Batı Afrika’da kullanımının etik olup olmayacağı da tartışılıyor. ZMapp ve TKM-Ebola adlı ilaçların ne tür yan etkilere yol açacağı ve vücutta kalıcı zarar oluşturup oluşturmayacağına ilişkin net bir veri de bulunmuyor.
Paylaş: Google Plus

Yazar: Adsız

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Rojken ::: DİFHA

iletişim.: Email-Skype.: amedsozdar@hotmail.com

Sohbet Odası

Sohbet Odası
Sohbet Odası