.

.
.

Rusya’ya ültimatom

Rusya’ya ültimatom

BRÜKSEL
Kiev, ABD ve NATO’nun Rus birliklerinin Doğu Ukrayna’ya girdiklerini açıklamalarının ardından toplanan AB ülkeleri, askerlerini çekmesi için Vladimir Putin yönetimine bir hafta süre tanıdı.



Rusya’ya 7 günlük ültimatom

AB Rusya’ya Ukrayna’dan askerlerini geri çekmesi için bir hafta süre tanıdı. AB, aksi durumda yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Rus askerlerinin Ukrayna’ya girdiğinin açıklanmasının ardından, AB ülkeleri liderleri 30 Ağustos akşamı Brüksel’de toplandı.

Birçok konuyu görüşen, yeni yöneticilerini seçen AB liderleri Rusya’ya Ukrayna’daki geri çekilmesi için bir hafta süre tanıdı. Liderler aksi durumda yeni yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy birliğin acil bir şekilde daha geniş yaptırımlar üzerinde çalıştığını belirterek, “Herkes çabuk hareket etmemiz gerektiğinin tam anlamıyla farkında” dedi.

Toplantıdan önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso iki ülke arasındaki sorunun büyümesi halinde “dönüşü olmayan noktaya - savaşa varılabileceğini” söylemişti.

Ukrayna yönetimi, ABD ve NATO, Rus askerlerinin Doğu Ukrayna’ya girdiğini açıklamıştı. NATO 1000 Rus askerinin Ukrayna’ya girdiğini söylemiş, uydu fotoğrafları yayınlayarak askerlerin Rusya yanlısı Ukraynalılara yardım ettiklerini söylemişti. İşgal altında olduklarını kaydeden Kiev yönetimi NATO üyeliği sürecine de hız vermişti.


Esir değişimi

Bu arada milislerin eline geçen 63 Ukrayna askeri ile Ukrayna topraklarında ele geçirilen Rus ordusuna bağlı 10 paraşütçü asker takas edildi. Ukrayna ele geçirilen paraşütçülerin, Rusya’nın ayrılıkçıların safında savaştıklarının kanıtı olduğunu açıklamış, Rusya ise askerlerinin yanlışlıkla sınırı geçtiğini savunmuştu. Öte yandan milislerin giderek yaklaştığı Mariupol’da yaşayan halk, ellerinde pankartlarla zincir oluşturup “Putin Ukrayna’dan elini çek” diye slogan attı.
 

Yeni başkan Donald Tusk

Jose Manuel Barroso’dan boşalan AB Komisyonu başkanlığına Polonya Başbakanı Donald Tusk getirilirken, Catherine Ashton’un yerine dışişlerinden sorumlu temsilci olarak ise Federica Mogherini uygun görüldü. Tusk, özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel ile iyi ilişkileriyle biliniyor. Liberal-demokrat çizgide olan Tusk, halen Polonya başbakanı olarak görev yapıyor. Mogherini sosyal demokrat kadın siyasetçi, geçtiğimiz yıldan bu yana İtalya Dışileri Bakanı olarak görev yapıyordu.
Paylaş: Google Plus

Yazar: Adsız

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Rojken ::: DİFHA

iletişim.: Email-Skype.: amedsozdar@hotmail.com

Sohbet Odası

Sohbet Odası
Sohbet Odası