.

.
.

TİHV: Êzidîlere fiziksel sosyal destek tek elden yürütülmeli

TİHV: Êzidîlere fiziksel sosyal destek tek elden yürütülmeli

Katliamdan kurtulan Êzidîlerin sosyo-psikolojik durumuna ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlayan TİHV, fiziksel ve sosyal destek sistemlerinin koordinasyonunun tek elden yürütülmesi, düzenli kayıt sisteminin oluşturulması, var olan maddi ve insan kaynaklarının tespit edilmesini önerdi. 
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Şengal'de IŞİD'şin yaptığı katliamın ardından Türkiye'ye zorunlu olarak göç eden ve Silopi, Cizre ve Midyat'ta kurulan kamplara yerleştirilen Êzidîlerin kaldığı kamplarda yaptığı incelemenin sonuçlarını paylaştı.
TİHV Bakım Verenlerin Bakımı Projesi aktivistlerinden oluşan bir ekip tarafından 16-17 Ağustos'ta, yardım veren kamu-belediye gönüllü ağına psiko-sosyal destek eğitimi vermek, durum tespiti yapmak ve acil psikolojik destek sunmak amacıyla yapılan ziyaretin ardından hazırlanan rapor yazılı açıklama duyuruldu. 
BULAŞICI HASTALIK RİSKİ
Raporda yaklaşık 700 kişinin kaldığı Silopi kampı ve yaklaşık 850 kişinin kaldığı Cizre sanayi bölgesinin ziyaret edildiği belirtilerek, kamplarda kullanılan sularda klorlama gibi tedbirler alınmış olmasına rağmen, AFAD evlerinin önünden geçen kanalizasyon suyu ve aşırı sıcaklar sebebiyle bulaşıcı hastalık riskinin oluştuğunun gözlemlendiği belirtildi. Kamplarda soğutucu ihtiyacının karşılanmaması nedeniyle günlük yaşamın özellikle bebekler ve yaşlılar açısından zorlaştığına işaret edilen raporda, yemek ve içme suyu ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılandığı ve Belediyenin mobil sağlık aracının nöbet sistemiyle sürekli hizmet verdiği gibi bilgiler paylaşıldı. 
ÇOCUKLAR OKUMA VE OYUN ALANLARI İSTEDİ 
Yaklaşık bin 500 Êzidî ve 3 bin Suriye’li Arabın yerleştirildiği Midyat kampının da ziyaret edildiği belirtilen raporda günlük ortalama 300 kişinin kaydını yapabilecek bilgi işlem ve personel alt yapısının bulunduğu; güvenlik nedeniyle yaklaşık 15 gün iletişim araçlarının alındığı ve gerekli önlemlerin alınmasının ardından geri verildiğinin öğrenildiği belirtildi. Raporda kapmta kalan Êzidî ailelerle yapılan görüşmeler ve gözlemler neticesinde, ailelerin çamaşırlarını yıkamakta zorluk çektikleri, çadırların metrekare olarak yetersiz kaldığı, marketlerde gıda dışındaki temel ihtiyaç çeşitlerinin yetersiz olduğu, ihtiyaçlarını karşılamaları için verilen aylık kişi başı 80 lira olan kart limitinin yetersiz kaldığı ve çocuklar için eğitim ve oyun alanlarının henüz oluşturulmadığı yönündeki eleştirilere de yer verildi.
AİLELER YOĞUN KAYGI VE ŞOK EVRESİNDE
Görüşülen ailelerin ruhsal durumlarına yönelik bulgulara da yer verilen raporda ailelerin yoğun kaygı ve şok evresinde olduklarına dikkat çekildi. Raporda, "Birçoğunda akut stres belirtileri görüldüğünü ortaya koydu. Ayrıca kaygı ve güvensizlik, çaresizlik, değersiz hissetme, nefret ve öfke, suçluluk duygusu ve utanç da raporumuzda örneklenen görüşme notlarımızda daha ayrıntılı biçimde bulabileceğiniz bulgular arasında" tespitlerine yer verildi. Ailelerin yaşanan travmatik olayla baş etme yöntemleri olarak sergiledikleri duygu ve davranışlarına da değinilen raporda, insanların bir arada kalma isteği, kalanlardan bilgi alma çabası, Avrupa'ya yerleşme ve buna yönelik plan yapma, yakınlarının ölmüş olma ihtimalini yok sayma, bu yapılanların Müslümanlıkla ilgisi olmadığını yineleme ve öfkeli cümleler kurma, kendilerine yardım getirilmesinin iyi hissettirdiğini ifade etme ve YPG'ye yönelik minnetlerini sıklıkla ifade etme gibi durumlara yönelik gözlemlerde paylaşıldı. 
Êzidî halkının maruz kaldığı savaş vahşetinin yaygınlığının, uygulanan şiddetin barbarca yönleri travmatik yıkımı daha da derinleştireceği kaydedilen raporda, "Êzidî halkının geçmişinin katliamlar ve travmatik olaylarla dolu olması, bu ağır travmanın geçmişteki travmatik yükü de tetikleyeceği, yıkımı daha da artıracağı ve yaşama güvenle bağlanabilmeyi ciddi şekilde zedeleyeceği aşikardır. Biliyoruz ki travmanın yükünü azaltmanın en önemli unsurlarından biri yaşamın rutin döngüsüne dönmesidir. Ancak yakın zamanda bu mümkün görülmemektedir. Şu anki koşullarda Silopi kampının hem fiziksel hem de ruhsal açıdan uygun olmadığı; Midyat kampının fiziksel koşulları nispeten daha iyi olmakla birlikte ruhsal açıdan iletişim ağının bozulacağı, kendilerini özgür hissetmedikleri, sosyal dayanışma ağından uzak kalacakları ve aile mahremiyetinin sağlanmasının yetersiz olması ile; Cizre yerleşkesinde de Silopi'dekine benzer handikapların olduğu düşünüldü" ifadelerine yer verildi.
Önerilerin de sıralandığı raporda fiziksel ve sosyal destek sistemlerinin koordinasyonunun tek elden yürütülmesi, düzenli kayıt sisteminin oluşturulması, var olan maddi ve insan kaynaklarının tespiti, kullanılması ve planlanmasının sağlanması önerisi yapıldı. Raporda ayrıca şu önerilere yer verildi; 
"Êzidî ailelere yönelik bilgi akışının açık, umut içeren reel cümlelerden oluşacak şekilde gerçekleşmesi, mümkün olduğu ölçüde yürütülen hizmetin her basamağında önceden bilgi akışının sağlanması, güvenli ortam ve özel yaşam hassasiyeti; kendilerini olabildiğince güvende hissedebilecekleri alanların oluşturulması ve görevli, sosyal destek gönüllülerinin vb. mümkün olduğunca özel yaşam alanlarına girmemeleri, girilmesi gerektiğinde de (izin istemek, kendini tanıtmak ve az sayıda kişiyle girmek gibi) hassasiyet göstermeleri, Sağlık hizmetlerine yönelik ihtiyaç tespiti ve bu hizmetin sürekliliği, ruhsal durum tespiti ve takibi, bu kapsamda psiko-sosyal destek programlarının planlanması ve sürdürülmesi, Engelli, yaşlı ve kronik hastaların tespit edilip, gerekli ihtiyaçlarının karşılanması ve bu hizmetlerin devamlılığının sağlanması, Çocukların yaşlarına uygun aktivitelerin en hızlı şekilde düzenlenmesi, Erişkinlerin günlük yaşam rutinlerine dönüşleri için çalışmaların yapılması (yetilerini kazandıkça kendi yaşam düzenekleri ve diğerleri için sosyal destek ağında aktifleşmeleri), Kişilerin meslek ve yeteneklerinin tespit edilmesi ve bu alanlarında çalışmalara katılmalarının sağlanmasıdır (öğretmen, doktor, eczacı, inşaat vb )."
Paylaş: Google Plus

Yazar: Adsız

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Rojken ::: DİFHA

iletişim.: Email-Skype.: amedsozdar@hotmail.com

Sohbet Odası

Sohbet Odası
Sohbet Odası