.

.
.

BDP'li Ayhan intiharların araştırılmasını istedi

BDP Milletvekili İbrahim Ayhan, günde ortalama bin kişinin intihar ederek yaşamına son verdiğini ifade ederek, otuz yıllık çatışmalı sürecin de intiharı tetikleyecek rolü olduğunu vurguladı, yerinde ve zamanında tedbirlerin gerektiğini belirtti.
BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, intiharlara ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi. Psikolojik, sosyal, aile ve toplum baskısı, genetik yatkınlık, fiziksel hastalıklar ve ekonomik sıkıntıların intiharların başlıca nedenleri olduğuna vurgu yapan Ayhan, "Yapılan araştırmalarda tüm dünyada günde ortalama 1000 kişi intihar ederek yaşamına son vermektedir. Ülkemizde intihar sıklığı yaş gruplarına, cinsiyete ve gelir grubuna göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca ülkemizde bölgeler arası intihar olaylarındaki nedenler de farklılık göstermektedir" diye kaydetti.
Ayhan, istatistiklerin intihar olgusunun önemsenmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu gösterdiğine değinerek, intiharlar ve intihar girişimlerini; 'bireyi, ailesini, sosyal çevresini ve dolayısıyla toplumu sarsan etki ve sonuçlara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunu' olarak nitelendirdi. 
'30 YILLIK ÇATIŞMALI SÜREÇ DE İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR'
Ayhan, şunları belirtti:
"Son yirmi yılda dünya çapında ciddi bir sorun olarak tanımlanan intihar davranışı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil olarak önemli oranda ilgi gösterilmesi gereken önemli bir halk sağlığı sorunu olarak tanınmaktadır. İntihar, daha çok toplumsal kökenli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar bu nedenle sosyal yaşam ile yakından ilişkilidir. Öncelikle kişinin intiharına neden olan çevresel faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sosyal ve ekonomik koşulların bozulması, kişileri intihara götüren en önemli nedenler arasındadır. Ekonomik kriz, işsizlik, evsizlik ve olumsuz sosyal koşullar, yetersiz gelir, ailevi geçimsizlikler intihara çoğunlukla neden olan depresyon nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında, ülkemizde 30 yıllık çatışma sürecinde yaşanan can kayıpları, faili meçhul cinayetler, gözaltında olmak üzere tüm kayıp vakaları, işkence, baskı, gibi travmatik etki yaratan olaylar da intihar nedenleri arasında yer almaktadır."
İntiharların yerinde ve zamanında tedbirler alınarak önlenebileceğine dikkati çeken Ayhan, bunun için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Paylaş: Google Plus

Yazar: Adsız

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Rojken ::: DİFHA

iletişim.: Email-Skype.: amedsozdar@hotmail.com

Sohbet Odası

Sohbet Odası
Sohbet Odası