.

.
.

Marmara bilançosu: 36 ölüm, 1.924 işkence vakası, 1.828 gözaltı

HD İstanbul Şubesi,  Marmara Bölgesi'nde 2013 yılı içerisinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Buna göre bir yılda en az 39 kişi yargısız infaz, resmi hata, işkence ve gözaltında hayatını kaybetti, 1.924 işkence vakası yaşandı ve 1.828 kişi gözaltına alındı. Aynı yıl 122 kadın cinayetlere kurban gitti.
500 sayfalık "2013 Yılı Marmara Bölgesi İnsan Hakları İhlalleri Raporu"  İHD İstanbul şube binasında düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu.
Toplantıya İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, İHD İstanbul Şubesi Marmara Bölge Sorumlusu Meral Çıldır, İHD raportörü İhsan Kaçar ve İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doğan Özkan  katıldı.
Raporun değerlendirme kısmını okuyan İHD İstanbul Şubesi Marmara Bölge Sorumlusu Meral Çıldır, "Yaşam hakkından eğitim ve sağlık hakkına, seyahat özgürlüğünün engellenmesine, barış içinde yaşama hakkından cinsel yönelim özgürlüğüne, örgütlenme hakkından inanç ve düşünce özgürlüğüne kadar en temel insan haklarının ihlalinin yanı sıra hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve insanlık dışı tecrit koşulları derneğimiz tarafından tespit edilmiştir" diye özetledi.
Mayıs 2013'te ortaya çıkan Gezi eylemlerine yönelik polis saldırını hatırlatan Çıldır, polisin can güvenliğini ortadan kaldırdığı tepkisinde bulundu.  Çıldır, "Polis saldırılarında taammüden adam öldürme suçu işlendi. Etkin ve yaygın soruşturma başlatılmadı. Sorumlular yargı önüne çıkartılmadı. Bu ülkenin polisi işkenceci tutumunu ve işlenen suçları övdü" dedi.
CEZAEVLERİ HAK GASPI MEKANLARINA DÖNÜŞTÜ
Çıldır, aynı yıl içinde cezaevlerinin hak gaspı mekanları haline geldiğini, LGBTİ bireylerin haklarının ihlal edildiğini,  kadına yönelik şiddetin durmadığını ve ifade özgürlüğünün hala saldırı altında olduğunu kaydetti.
Gayrimüslim halklara nefretin devam ettiğinin altını da çizen Çıldır ekonomi ve çalışma yaşamındaki "ciddi hak ihlallerine" de işaret etti. Çıldır, "İşçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldıran torba yasalar, sendikalar yasası ve 4857 sayılı İş Yasası ile iş cinayetlerini önleyeceği düşünülen bazı maddeleri ertelenen, 6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın meclisten geçirilmesi ve uygulanması işten atamaların ve iş cinayetlerinin önünü açmıştır" diye belirtti.
KÜRTLERE YÖNELİK BASKILAR SÜRÜYOR
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Mart 2013'te başlatılan çözüm sürecine değinen Çıldır, barış ve çözüm sürecinin ilerleyebilmesi açısından hükümet tarafından açıklanan "demokrasi paketinin", beklentilerin altında kalmasının, süreci tıkanma ile yüz yüze bıraktığını ifade etti. Kürtlere yönelik ayrımcı politika ve baskının sürdüğünü vurgulayan Çıldır, anadil hakkının kullanımının yasal güvence altına alınmadığına, KCK yargılamalarının devam ettiğine, korucu sisteminin yeni alımlarla sürdürüldüğüne, geri dönüşler için de uygun koşulların yaratılmadığına dikkat çekti
Raporda tespit edilen insan hakları ihlalleri bilançosunu ise İHD İstanbul Şubesi raportörü İhsan Kaçar açıkladı.
Buna göre, 2013 yılında Marmara bölgesinde yargısız infaz, resmi hata, işkence sonucu ve gözaltında 36 kişinin yaşamını yitirdi, sadece bu bölgedeki silahlı çatışmalarda 9 kişinin öldü,  58 kişi de yaralandı, 15 kişi yargısız infaz, resmi hata, işkence sonucu yaralandı.
122 KADIN KATLEDİLDİ
Kadın cinayetlerinin de 2012 yılına göre artış gösterdiğinin altını çizen Kaçar, 122 kadının cinayetlerde katledildiğini, 127 kadının da tecavüze uğradığını açıkladı.
Rapora göre, 2013'te Marmara Bölgesi'nde 1.924 kişi  işkence ve kötü muameleye maruz kaldı, 168 kişinin TMK ve TCK kapsamındaki soruşturmalarda tutuklandı, 125 kişinin yargılandığı 22 dava sonuçlanırken, bunlardan 45 kişi beraat etti, 80 kişiye 328 yıl 5 ay 13 gün hapis cezası verildi, 40 bin 500 TL ise para cezası verildi.
Basın ve yayın özgürlüğü alanında yoğun hak ihlalleri yaşandı: 267 yayın organı toplatıldı veya yasaklandı, 33 siyasi kuruluş yayın organı, gazete, matbaa, ajans veya kültür merkezi saldırıya uğradı.
Bilançonun açıklanması ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, "Biz 2014 yılında yaşam hak ihlallerinin son bulmasını istiyor yönetenleri uyarıyoruz" dedi.
2 BİNE YAKIN GÖZALTI
Raporun ayrıntılarında yaşanan ölümlerden 5'nin güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildiği, 6 ölümün cezaevlerinde yaşandığı, 12 kişinin faili meçhul saldırılar, 8 kişinin ise resmi hata ve ihmal sonucu yaşandığı görülüyor.  Raporda 1.828 kişinin de gözaltına belirtiliyor.
Kadınların yaşam haklarına yönelik ihlallere bakıldığında 4 kadının intihar ettiği, 18 kadının ev içi şiddet sonucu, 22 kadının ise toplamsal alanda kadına yönelik şiddet sonucu katledildiği dikkat çekiyor.  Ayrıca 18 kadının intihar teşebbüsünde bulunduğu, 127 kadının taciz veya tecavüze uğradığı, 18 kadının şiddet sonucu yaralandığı rapora yansıyor.
Raporda 17 sığınmacının yaşamını yitirdiği tespit edilirken,  iş kazaları sonucu 2013 yılında 328 işçinin yaşamını yitirdiği kaydediliyor.


Paylaş: Google Plus

Yazar: Adsız

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Rojken ::: DİFHA

iletişim.: Email-Skype.: amedsozdar@hotmail.com

Sohbet Odası

Sohbet Odası
Sohbet Odası