.

.
.

KCK davaları İsveç Parlamentosu’nda tartışılacak

İsveç Parlamentosu’nda 7 siyasi partinin milletvekili düzeyinde temsil edildiği ‘Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi’ Başkanı ve Sol Parti Milletvekili Jacob Johnson, binlerce Kürt politikacının KCK davalarından 4-5 yıldan beri cezaevlerinde tutulmaları ve yargılanma koşullarının Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek konunun parlamentoda ele alınarak tartışılmasını istedi.
KCK davalarının Meclis gündemine getirildiği önergede Mart ayında Türkiye’de yerel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Jacob Johnson, seçimlerin yapılmasının Türkiye’de demokrasinin gelişimi için bir test olacağını değerledirmesini yapıyor.
2009 yılında yapılan yerel seçimlerde kapatılan DTP’nin büyük başarılar kaydettiğini ifade eden Johnson, Kürt siyasi partisinin Kürdistan’ın pek çok yerleşim biriminde belediye başkanlığı seçimlerini kazandığını ancak Türk hükümetinin seçimlerden 14 gün sonra KCK üyesi oldukları suçlamasıyla Kürt politikacılara yönelik kapsamlı bir tutuklamalara gittiğini hatırlatıyor.
Sadece Kürt politikacıların değil, aralarında Muharrem Erbey’in de bulunduğu insan hakları savunucularının da KCK üyesi suçlamalarıyla tutuklandığını belirten Johnson, 2009 yılından bu yana KCK duruşmalarına gözlemci olarak katıldığını ve son olarak da 13 Ocak günü  Amed'de yapılan duruşmayı ‘Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi’ Başkanı sıfatıyla izlediğini söyledi.  Johnson, iddia makamlarının Erbey ve diğer sanıkların yönelik "terör" eylemine karıştıklarını ispatlayacak herhangi bir delil sunamadıklarını gözlemlediğini kaydediyor.
Önergede yargılananların Kürt Halkının haklarını, ana dilde eğitim, kendi kendini yönetme, Kürt kimliğinin kabul edilmesini talep ettikleri halde Türk devletinin bu istemlere tutuklamalar ve terörizm suçlamasıyla cevap vermesinin kabul edilemeyeceği ifade ediliyor.
Kürtlerin haklı taleplerinin barışcıl demokratik bir biçimde değil saldırılarla karşılandığını belirten Johnson, Erbey’in İsveç Parlamentosu’nda yaptığı konuşmadan dolayı  suçlandığına da dikkat çekiyor.
KCK davalarından yargılanan bazı politikacıların 5 yıldan beri cezaevlerinde tutulmalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin sanıkların makul bir zaman içinde adil yargılanmaya tabi tutulması ilkesiyle çeliştiğini belirten Johnson, yattıkları süreleri göz önüne alan Anayasa Mahkemesi’nin aralarında BDP’lilerin de bulunduğu milletvekillerinin serbest bırakılmalarına karar verdiğini hatırlatıyor.
Türkiye’nin Muharrem Erbey ve KCK davasından yargılanan sanıklara karşı tutumunun utanç verici olduğunu sözlerine ekleyen Johnson, Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen Türkiye’nin politik muhaliflerin ve insan hakları savunucuların görüşlerini barışcıl bir biçimde ifade etmelerine saygı göstermesi gerektiğini belirtiyor.  Johnson, KCK davalarının ve duruşmalarının Avrupa Sözleşmeleri ve Kopenhag kriterleri ile çeliştiğini belirtirken, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e tüm bu olanlara karşı ne tür önlemler almayı düşündüğünü soruyor.
Önergenin Şubat ayı başlarında parlamentoda ele alınarak tartışılması bekleniyor.
Paylaş: Google Plus

Yazar: Adsız

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Rojken ::: DİFHA

iletişim.: Email-Skype.: amedsozdar@hotmail.com

Sohbet Odası

Sohbet Odası
Sohbet Odası